Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna Zespół Ehlersa Danlosa
Forum dla osób z Zespołem Ehlersa Danlosa i ich przyjaciół.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
"JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO"-kącik dla kuchcikow.
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
"JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO"-kącik dla kuchcikow.
Autor Wiadomość
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
O! to cos dla mnie,ale jak tu piec w piekarniku jak tak duszno sie zrobiło?Dlugi weekend sie zaczyna,więc cos by sie przydało takiego bez tluszczyku-dzieki witchpati.Piszcie ,piszcie dzieweczki-Aqua,to umie ciacha piec,ale sa tuczące:-(


Post został pochwalony 0 razy
Śro 19:02, 06 Cze 2007 Zobacz profil autora
witchpati
Vip
Vip



Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WROCŁAW

Post
A takie ciacho znacie?
JOGURTKOWO Nazwa własna mojego dziecia
10dag herbatników ,1 łyzeczka kakao ,szcz. cynamonu , 1łyżeczka masła
paczka żelatyny ,500ml jogurtu odłuszczonego ,2 łyzki cukru pudru , cukier waniliowy , 2 łyzeczki soku z cytryny , po 20dag czeresni ,malin (albo inne owocki)
Pokruszone herbatniki podgrzac z łyzeczką masła,kakao, grzac ok 2min.
Dno tortownicy pokryc masa herbatnikową i odstawic w chłodne miejsce.
Żelatyne wymieszac z 5 łyzkami wrzącej wody i odstawic na 5 min
Przetrzec malinki przez sito. Jogurt wymieszac z cukrem ,sokiem z cytryny z c.waniliowym i malinkami.Dodac płynna żelatyne ,chwile ubijac trzepaczką. Odstawic w chłodne miejsce .
Tężejący krem wylac na herbatniki i udekorowc reszta owoców.
Jedna porcja to 140 kcal


Post został pochwalony 0 razy
Śro 19:26, 13 Cze 2007 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post SZYBKI DESER
OMLET Z MORELAMI
Białka 4 jajek ubij na sztywno z cukrem pudrem.Wymieszaj z 4 żółtkami i łyżką mąki.Masę wylej na mocno rozgrzany na patelni olej.Obłóż połówkami moreli.Patelnie przykryj i na najmniejszym płomieniu podgrzewaj przez 15-20 minut.Mozna je podawac z bitą śmietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Wto 13:58, 18 Wrz 2007 Zobacz profil autora
Imdris
Vip
Vip



Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 232
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 29 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

Post
NALEŚNIKI NA SŁONO

Ciasto: 6 jajek, 500g mąki tortowej, 2 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, cukier.
Farsz: 400g pieczarek, 2 małe kiełbaski (lub boczek, lub wędlinka), 1 duża cebula, 500g żółtego sera w kostce, papryka.

Składniki ciasta dokładnie zmiksować ze sobą, powinno być dość płynne - wtedy po wysmażeniu jest na tyle miękkie, że daje się łatwo zawinąć w kieszonki. Pieczarki, kiełbaski i paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Pieczarki podsmażyć na oleju i gotować we własnym soku, dodać podsmażoną kiełbaskę i zrumienioną cebulkę. Papryka może być surowa, ma wtedy intensywniejszy smak. Następnie farsz odcedzić z tłuszczu i ostudzić, dodać ser i wymieszać. Na środek naleśnika kłaść łyżkę farszu, następnie zawijać brzegi aż powstanie kieszonka. U nas się mówi kieszonka, nie wiem, czy to czytelne, a niestety nie mam zdjęcia. Chodzi o to, że zagina się naprzeciwległe boki naleśnika (najpierw górny z dolnym, potem lewy z prawym), podobnie jak krokiety. Przed podaniem trzeba koniecznie podgrzać, żeby ser w środku się stopił.


Dla mnie naleśniki i jajecznica to 2 potrawy-śmieciarki. Można do nich dodawać wszystko, co mamy "zbędnego" w lodówce. Oryginalny przepis od koleżanki zawierał tylko pieczarki z serem, a ja dodałam cebulę, bo lubię, paprykę, bo zepsuła by się w lodówce zanim bym ją zjadła w kanapkach, a kiełbaskę, bo miałam jedną, a gotowanych nie lubię i nie miałam na nią innego pomysłu Wink. Pomyślałam jeszcze o obranym ze skórki pomidorze, ale nie miałam okazji spróbować.


Post został pochwalony 0 razy
Wto 3:08, 15 Sty 2008 Zobacz profil autora
Imdris
Vip
Vip



Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 232
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 29 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

Post
Hmm... Mam problem... To znaczy, problemem to nie jest, tylko czystą przyjemnością, jednak pośrednio ma pewien kłopot...

A teraz jaśniej - dostałam w prezencie od koleżanki (za pomoc z nauce) 2 słoiczki marynowanych grzybów domowej roboty. Super, kocham takie grzybki, tylko co ja mam z nimi zrobić?? Bo z chlebkiem nie zjem wszystkiego, żeby mi bokiem nie wyszło Wink. Ktoś ma pomysł? Może jakaś sałatka? Myślałam ciut o paście jajecznej...


Post został pochwalony 0 razy
Sob 2:35, 02 Lut 2008 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
Pasta jajeczna z grzybkami marynowanymi

Składniki: 6 jajek, 20 dkg marynowanych grzybów, 10 dkg wędzonego boczku albo wędzonej słoniny, 2 kiszone ogórki ( nieduże)
pieprz i sól do smaku.
Pokroić drobno boczek( słoninę), podsmażyć, wbić jajka i usmażyć niezbyt gęstą jajecznicę.
Do jajecznicy dodać pokrojone drobno grzybki i ogórki, dodać do smaku soli i pieprzu i dobrze wymieszać ( można zmiksować). Pastą smarować kromki chleba.

Sałatka z szynką i marynowanymi grzybkami
Składniki
Bukiet warzyw Hortex 20 dag szynki 2 jajka słoik marynowanych grzybków natka pietruszki olej sól pieprz

Sposób przygotowania

Mrożone warzywa "Bukiet warzyw" Hortex smażymy na oleju przez około 10-15 minut. Studzimy. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, jajka ugotowane na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do szynki i jajek marynowane grzybki. Następnie dokładamy usmażone warzywa Hortex. Dodajemy trochę oliwy, sól, pieprz i świeżą natkę pietruszki.

Sałatka kartoflana
Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować w łupinach, obrać, ostudzić; jabłka obrać i wydrążyć; kiszone ogórki (niektórzy obierają ze skórki) i marynowane grzybki; marchew, pietruchę, seler z wywaru jarzynowego - wszystko pokrajać w drobną kostkę. Dodać puszkę zielonego groszku (albo fasoli, ew. NIE z puszki, ale perłowej, namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej), majonez (najlepiej własnoręcznie ukręcony); dosmakować solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wyłożyć na salaterkę, przybrać zieleniną.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Nie 0:55, 03 Lut 2008, w całości zmieniany 2 razy
Nie 0:38, 03 Lut 2008 Zobacz profil autora
Imdris
Vip
Vip



Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 232
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 29 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

Post
SZPAJZA
Czyli Śląski krem cytrynowy

Przepis podstawowy:
Składniki:
4 jajka
4-8 łyżek cukry
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1 cytryny

Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę (jeśli maci odwagę odwrócić miskę z pianą do góry dnem nad własną głową, to znaczy, że jest dobrze ubita - wiem, bo Brat zawsze sprawdzał nad moją głową Wink ) a żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do piany mieszając, żeby nie opadła. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i wystudzoną. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i masę przekładamy do pucharków (i do lodówki).

Przepis nieco łatwiejszy:
składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
galaretka cytrynowa (zamiast soku i żelatyny)

wykonanie: Jak wyżej, obijamy pianę z białek i ucieramy żółtka z cukrem, łączymy obie masy. Galaretkę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody (mnie wystarczyło 8 łyżek, niecałe pół szklanki), studzimy i dodajemy do masy. Mieszamy, przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.

Wersja z wkładką:
składniki:
5 jajek
4-8 łyżek cukru
galaretka cytrynowa
100ml wódki
łyżka kakao
2-3 łyżeczki żelatyny
owoce

Wykonanie: Ubijamy pianę z białek, żółtka ucieramy z cukrem, masy łączymy i dzielimy na 2 równe części. Rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości wody i galaretkę w pół lub 3/4 szklanki wody. Rozpuszczamy kakao w wódce. Do jednej części piany dodajemy żelatynę i kakao w wódce, do drugiej część galaretki (trochę musi zostać do przykrycia owoców). Masy przekładamy do pucharków na przemian, żeby utworzyły warstwy, wierzch dekorujemy owocami i zalewamy resztą tężejącej galaretki żeby nie wyschły. I do lodówki żeby wszystko na spokojnie stężało.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Imdris dnia Pią 1:30, 29 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Pią 1:27, 29 Lut 2008 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
-SZYSZKI----
20 dkg.krowek
20 dkg.iryskow twardych
1 łyzka kakao
1 łyzka masła..
--TO WSZYSTKO ROZTOPIC---
Po ostygnieciu wsypujemy 1 paczke ryzu
preparowanego..
uformowac szyszki.... , ja dolalam na spód garnka troszkę mleka,bo te twarde Irysy/mialam Toffi/długo sie rozpuszczały -SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
Śro 16:11, 04 Lut 2009 Zobacz profil autora
Młoda
Maszyna do pisania
Maszyna do pisania



Dołączył: 22 Maj 2007
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolanka

Post
Marokańskie pierożki

Te pierożki są pyszne Smile

SKŁADNIKI
CIASTO:


* 2 jajka
* 600 g mąki
* 250 g masła
* szczypta soli
* 4 łyżki zimnej wody
* białko do smarowania ciasta

FARSZ:

* 300 g mięsa mielonego
* duża cebula
* sos uncle ben's pikantno-slodki smak Maroka
* 1 jajko
* 2 łyżki tartej bułki
* sól,cukier, pieprz, olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Do przesianej mąki z dodatkiem soli zestrugaj masło.rozetrzyj je placami zanurzonymi w mące.Uformuj w stożek z dołkiem po środku.Wlej do środka rozkłócone jajka.Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto.Uformuj wałek i odłóż do lodówki na pół godziny. Drobno posiekaną cebulę przesmaż na złoto na oleju.Na tej samej patelni przesmaż mięso.Dodaj sos uncle ben's .Gotuj ma małym ogniu ,mieszaj od czasu do czasu przez 10 minut.Odstaw by ostygło. Do ostudzonego farszu dodaj jajko oraz bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem według własnego uznania. - Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki.Z wałka odkrawaj placuszki szerokości ok.1 cm. Spłaszcz je w ręce i układaj farsz zostawiając dość szeroki brzegi dokładnie zalepiaj.Wierz pierogów posmaruj białkiem z jajka. Przygotowane pierożki układaj na posmarowanej tłuszczem blaszce.Piecz w gorącym piekarniku 230 *C przez 15 minut. Najlepiej smakują jedzone zaraz po wyjęciu z pieca ale i na zimno są też pyszniutkie.


Post został pochwalony 0 razy
Śro 13:56, 11 Lut 2009 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post Coś na "ostatki"
Pączki:

Składniki: 60 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
6 jaj
1/4 l mleka
5 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
50 dag marmolady
cukier puder
olej do smażenia

Przepis: Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Chrust (czyli faworki)

5 żółtek
1 i 1/4 szkl maki
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki octu lub wódki
dodatkowo
olej do smażenia (lub smalec)
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść ciasto. Cienko rozwałkować (na ok 1-2 mm), pokroić na 8-10cm paseczki o szerokości ok.2cm. Kazdy paseczek naciąć wzdłuż przez środek(ok 1,5cm). Złapać za jeden koniec i przewlec przez nacięcie. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron aż się zarumienia.
Gotowy chrust posypać cukrem pudrem.

Polecam, dzieci za tym przepadają Smile))

OPONKI Z SEREM

2,5 szkl. mąki,50dag białego sera, 0,5 szkl. cukru, 3 jaja,2łyżki gęstej śmietany, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka spirytusu,, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Z mąki , proszku do pieczenia, sera(zmielonego), jaj, śmietany i cukru zagnieść ciasto. Pod koniec wlać spirytus. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką wykrawać krążki, a w krążkach - kieliszkiem otworki.

W głębszym naczyniu rozgrzać olej i na gorący wkładać oponki. Smażyć na złoty kolor, osączać na ręczniku papierowym, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym np. z roztartą granulowaną herbatką owocową.Zawsze się udają!!! SMACZNEGO.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Pią 10:54, 13 Lut 2009, w całości zmieniany 2 razy
Pią 10:50, 13 Lut 2009 Zobacz profil autora
Aqua
Administrator
Administrator



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 206
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: opolskie
Płeć: Kobieta

Post Ha!

Pychotki, ale p...a rośnie hihi



Post został pochwalony 0 razy
Pon 15:39, 25 Lut 2013 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin