Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna Zespół Ehlersa Danlosa
Forum dla osób z Zespołem Ehlersa Danlosa i ich przyjaciół.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Czy galaretki mięsne pomagają na stawy?

 
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Czy galaretki mięsne pomagają na stawy?
Autor Wiadomość
Emma_1987
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lip 2015
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post Czy galaretki mięsne pomagają na stawy?
Kochani,
czy spotkaliście się z opinią, że zimne nóżki są doskonałym wzmocnieniem dla stawów, kości, chrząstek stawowych? Mi wielu lekarzy polecało ich jedzenie, jednak robiłam to sporadycznie (zwykle w święta), bo sama nigdy ich nie przyrządzałam, a i w mojej rodzinie jadło się je rzadko.
Teraz - przy okazji świąt oraz moich dwóch dość silnych kontuzji w przeciągu ostatnich dwóch dni - postanowiłam podjąć wyzwanie i wcinać zimne nóżki regularnie.
....jednak, z tego, co czytam w Internecie, opinie na temat ich zdrowotnego wpływu na zdrowie są podzielone. Znalazłam na przykład taki artykuł:

[link widoczny dla zalogowanych]

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, próbowałyście "leczyć się" galaretkami?? Jeśli tak, poproszę o jakiś sprawdzony przepis Smile


Post został pochwalony 0 razy
Czw 23:24, 29 Gru 2016 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
Wszystko chyba zależy od wchłaniania? Jak najbardziej ,myślę,ze pomaga.Czytałam kiedyś artykuł specjalisty od m.in.takich chorób jak nasza.Był wymieniony Zespól Ehlers - Danlos,choroba tkanki łącznej. Bardzo ważne jest,by podczas gotowania golonek, czy nóżek ,rozgotowywać je na tzw.czynniki pierwsze.To znaczy tak, by skóra się rozklejała, ciągła wręcz .Chodzi o ten cenny żel- kolagen :)Często o tym zapominałam, bo czasu mało lub inne sprawy itp. a to jest naprawdę b.wazne. Dlatego tak zalecają by suplementowac np. glukozaminę itp. By to sie dobrze wchłaniało, potrzebna jest tez chyba wit C ale nadmieniono tam, ze najcenniejszy kolagen, żel jest własnie ten z rozgotowanych nóżek,golonek itp. Słyszałam opinie na temat kurzych łapek ,tez zalecają by je dobrze pogotować :)Robiłam je ostatnio,mały wnusio się tym zajadał , jakby organizm potrzebował i sam wiedział co jest dobre,ja tak mam.Kiedy mi czegoś brakuje , organizm sam podpowiada by to jeść Smile albo przychodzi nagła ochota na coś takiego Smile,podobnie mam z serkami /nabiałem/.Polecam by częściej przyrządzać podobne dania i zamrozić sobie cenny kolagen np.w pojemniczkach do kostek lodu.POTEM DODAWAĆ DO ZUP,SOSIKÓW ITP. Tak w artykule było napisane. Uważam ze warto to jeść bo lepsze to niż syntetyczne suplementy z apteki. Nasz tato jak żył, zawsze o tym mówił i często robił galarety.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Pią 3:26, 30 Gru 2016, w całości zmieniany 1 raz
Pią 3:22, 30 Gru 2016 Zobacz profil autora
Emma_1987
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lip 2015
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
Dziękuję Kochana! Smile
Ja też łykam glukozaminę, a witaminę C to popijam cały czas. Widzę efekty takie, że mam duuuużo mniej siniaków. Zanim zaczęłam ją pić w tak dużych ilościach, chodziłam cała sina. A teraz nic nie widać Smile

Ok, to zaczynam działać, zobaczymy, jak mi to pójdzie. Powiedz mi jeszcze tylko Beatko, z jakiego mięsa najlepiej robić te galaretki. Golonka? Coś jeszcze tam dodać?


Post został pochwalony 0 razy
Pią 14:55, 30 Gru 2016 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post Galareta dla zdrowia
Ja dodaję standardowo, dużo jarzyn,można tez ozdobnie dodać np.groszek zielony na dno listek zielonej pietruszki,jajko na twardo mięsko pomieszać wieprzowe to własnie to najlepsze ze szpikiem w kości.On także jest b.dobry ale nie wszyscy go lubią Smile . Jeśli jest mało żelu można z powodzeniem dodać żelatyny w proszku. Najlepsza to własnie z wieprzowiny. Cóz mogę jeszcze dodać,reszta to wg.uznania ,ja zamiast octu skrapiam duża ilością soku z cytryny,lepiej smakuje Smile Marchewka doda koloru,pietruszka ,selerek, achaaa i u mnie czosnek obowiązkowo. Pamiętaj by witm.C była do lepszego wchłaniania i smacznego.Ja będę robić kurze nóżki dla siebie i wnuczka bo b.lubi Smile a wywar z wieprzowego mięsa porozlewam do plastikowego pojemniczka na kostki lodu i będę dodawać do zupek a zawsze jakoś zapominam to zrobić bo u nas galareta schodzi szybko.Stawy się domagają he he.Tam napisano,ze najlepiej z mięsa wieprzowego: nóżki, golonki i można dołożyć trochę wołowego,cielęciny, jest lepszy smak ja tłuszcz okrajam bo nie lubię ale żel wkładam oczywiście :)Wczoraj piekłam kawałek cielęciny małemu i ten wywar,sosik sie ściął sam na galaretę Smile))


Post został pochwalony 0 razy
Pią 23:04, 30 Gru 2016 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin