Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna Zespół Ehlersa Danlosa
Forum dla osób z Zespołem Ehlersa Danlosa i ich przyjaciół.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
PRZEPISY NA DANIA I CIASTA - Boże Narodzenie

 
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
PRZEPISY NA DANIA I CIASTA - Boże Narodzenie
Autor Wiadomość
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post PRZEPISY NA DANIA I CIASTA - Boże Narodzenie
Bakaliowiec Świąteczny

Składniki:

Ciasto:30 dag mąki; 20 dag masła; łyżka cukru pudru; jajko; aromat waniliowy
Nadzienie:10 dag łuskanych orzechów włoskich; 25 dag fig; 10dag migdałów; 25 dag daktyli; szklanka dobrej gęstej śmietany; 8 dag masła; 10 dag cukru;
Do dekoracji:żółtko; orzechy; migdały

Masło posiekać z mąką, wbić jajko, dodać cukier, kilka kropli aromatu i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Migdały sparzyć iobrać. Na dużej patelni podsmażyć na maśle orzechy i migdały.Gdy lekko się zrumienią, wsypać cukier i mieszając, skarmelizować. Wlac śmietanę, wymieszać i zagotować. Zdjąć patelnię z ognia, wrzucić pokrojone bakalie, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, 1/3 odłożyć. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wylepić większą porcją ciasta, formując wysoki rant, rozłożyć nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy, przykryć nim bakalie, zlepić z rantem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach i posmarowaś roztrzepanym żółtkiem, udekorować orzechami i migdałami. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 200C. To DOSKONAŁE ciasto można upiec nawet dziesięć dni przed świętami.


Ciasteczka świąteczne

Składniki

30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag maki pszennej
30 dag masła albo margaryny
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka śmietany
mak, kakao, olejki zapachowe, alkohol, biała i ciemna polewa

Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na początku jest mocno sypkie, dopiero po kilku minutkach ładnie się zagniata.
Ciasto podzielić na kilka części. Do jednej dodać olejek waniliowy albo migdałowy, rozwałkować i wycinać różne kształty.
Do drugiej dosypać łyżkę maku i olejek rumowy albo waniliowy i też wycinać jakieś gwiazdki i choinki foremką.
Do trzeciej dodać łyżkę kakao i postępować jak wyżej.
Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta.
Z następnej porcji wycinać szklaneczką kółka, a na środku wyciąć dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą (nie dżemem na żelfixie, bo wypłynie).
Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki (takie są chyba najlepsze).

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej sreberkiem (nie trzeba go smarować tłuszczem) i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut tak, żeby się za mocno nie zrumieniły.
Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, wzorkami z czarnej i białej polewy wyciskanymi z opakowania przez mała dziurkę i różnokolorową cukrową posypką.

Ciasteczka są bardzo efektowne, naprawdę kruchutkie, wręcz sypkie, dzięki dużej ilości mąki ziemniaczanej i można je długo przechowywać. Jeżeli nie chcecie, żeby ciastka tak mocno się kruszyły, dodajcie więcej mąki pszennej, a mniej ziemniaczanej.

Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko

składniki:

2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła ( kostka : 250g)
3 łyżki smalcu
3 szklanki mąki
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany

Posiekać tłuszcz z mąką i cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto.
W razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany - gdy ciasto nie chce nabrać odpowiedniej konsystencji.Włozyć w worku foliowym na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc). Wałkować ( jak najcieniej ), wykrawać foremkami ( ja używam odwróconych foremek do babeczek i wychodzą cudne gwiazdki , co w okresie światecznym jest nie bez znaczenia ). Wierzch ciasteczek smaruję białkiem rozbitym z żółtkiem , a następnie posypuję drobno pokrojonym orzechami.
Pieczemy w 220-250st. do momentu aż oszołomią nas zapachem .
UWAGA:
Ciasteczka układamy na blasze w 3 cm odstępach , bo po upieczeniu urosną .

Christstollen czyli ciasto Bozonarodzeniowe

SKŁADNIKI
500g maki
kostka świeżych drożdży (takich na kilo maki) u nas wazy taka kostka 42 gramy.
150g masła lub dobrej margaryny
szczypta soli
1/8 litra mleka (filiżanka)
75g cukru
2 żółtka
skorka starta z jednej wyparzonej cytryny(Bez białej części!)
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
175g obranych z łusek i posiekanych migdałów
125g rodzynek
125g kandyzowanej skoki cytrynowej i pomaranczowej
200g bakalii (daktyle, figi, suszone owoce drobniutko pokrojone).

ORAZ DODATKOWO
150g masła
Cukier puder

WYKONANIE

Na godzine przed pieczeniem wyjąć jajka z lodówki.
Oddzielić żółtka. Białka użyć do innego wypieku..
Make przesiać (można miskę z maka postawić na piecu lub kaloryferze by ja ogrzać) .
Zrobic ręką wgłębienie w mace i w to wgłębienie wkruszyc drożdże, posypać je łyżką cukru i zalać filiżanką letniego lecz nie gorącego mleka..
Lekko mieszać łyżką od brzegu do środka zbierając w ten sposób make z brzegu "krateru" az utworzy sie taka papka.
Na wierzchu poprószyć maka.
Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia..
Ja mam piekarnik elektryczny wiec wstawiam miskę z ciastem do letniego piekarnika na około pól godziny..
Jak zaczyn urośnie (podwoi objętość) dodać wyrabiając mikserem (hakiem) cukier, szczyptę soli, skórkę otarta z cytryny, 150g rozpuszczonego letniego masła lub margaryny oraz żółtka..
Wyrabiać dalej (na małych obrotach) dodać przyprawy (kardamon, smażoną drobniutko posiekana skórkę z cytrusów, oraz drobno siekane bakalie, rodzynki oraz migdały) .
Wyrabiać jeszcze z 10 minut na gładkie, ciężkie ciasto az będzie ono odchodzić od miski i haka.
Piekarnik lekko nagrzać (50°C). Ciasto lekko rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości 4 cm..
Przełożyć z papierem na blaszkę.
Dłuższy brzeg (ale tylko jednostronnie) ciasta wywinąć na gore. Jak przy robieniu omletu kiedy zakrywamy czesc nadzienia spodem.
Poprawic kształt formując wypiek na kształt owalnego "bochenka"i tworząc z wywiniętego ciasta cos w rodzaju "walka" na gorze ciasta..
Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego (50°C) piekarnika na środkowy poziom. Przykryć czysta ściereczką i zostawić do wyrośnięcia..
Jak wyrośnie (przynajmniej o polowe a nawet podwoi swa objętość) zdjąć ściereczkę i podkręcić piekarnik do (190°C)..
Nie bądźmy niecierpliwi takie ciężkie ciasto potrzebuje czasu (nawet do godziny!) by wyrosnąć..
Na spodzie piekarnika postawić miseczkę (metalowa badz inna żaroodporna) wypełnioną woda. Para tworzącą sie w piekarniku w czasie pieczenia nawilży ciasto..
Piec około godziny (próba patyczka)..
Rozpuścić druga cześć masła..
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto smarować pędzelkiem (az do wyczerpania) rozpuszczonym ciepłym ale nie goracym masłem.
Maslo wsiąkając pomału w ciasto konserwuje wypiek.
Następnie gotowa stole bardzo grubo posypać cukrem pudrem i zostawić do całkowitego wystygnięcia. .
Zimne ciasto przechowywać w szczelnej puszce albo zawinięte w papier i folie aluminiowa w woreczku foliowym. Naturalnie w całości. .
Ciasto powinno tak przynajmniej tydzień poleżeć by stało sie aromatyczne i wilgotne..
Tak zapakowane trzyma sie świeże do 6 tygodni..

Podajac kroimy Christstollen w cienkie "kromki" i delektujemy sie smakiem

mniam super Very Happy

Łamańce z makiem

Składniki
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki Cukru Drobnego marki Srebrna Łyżeczka
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Na masę makową:
- mak niebieski
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki miodu
- bakalie

Z przesianej mąki, żółtek, masła i Cukru Drobnego marki Srebrna Łyżeczka oraz śmietany zagnieść ciasto,
uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki,
wyjąć, uformować wałeczki, spłaszczyć je ręką lub nożem, pokroić na paluszki długości 7-8 cm,
ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, upiec na rumiano w temperaturze 200°C,
mak dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować 30 min na małym ogniu, osączyć i dwukrotnie zemleć,
połączyć z rozpuszczonym miodem, dodać wymyte, osączone i rozdrobnione bakalie, wymieszać, wstawić do lodówki,
udekorować upieczonymi łamańcami.

Jest smaczna nawet bez żadnych dodatków.
Przygotuj podstawową masę z maku, mleka i miodu.
Dodaj do niej wszystkie słodkości, jakie masz w domu: bakalie, rozdrobnione orzechy włoskie, laskowe, a nawet orzeszki pinii.
Doskonale smakuje z kandyzowanymi owocami.
Nie musisz sama piec ciasteczek, możesz kupić nawet zwyczajne herbatniki, małe bezy czy biszkopty. Masę makową możesz podać do makaronu lub ryżu.

Przepis na „Karpia w galarecie”.


Składniki dla 4 osób:
1 kg karpia,
1,5 l wody,
1/3 opakowania „Włoszczyzny” Felco,
2 jajka,
cebula,
2 listki laurowe,
4 ziarna czarnego pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
sól,
cukier,
1 łyżka żelatyny,
1 łyżka octu,
sok z cytryny lub sos tatarski.

Sposób przygotowania:
Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia, a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę. Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.

Kutia wigilijna

Składniki:
- pszenica (najlepiej białe duże ziarna)
- mak
- miód
- bakalie wg uznania.

Sposób wykonania:
Pszenicę moczymy przez kilka godzin. Zalewamy świeżą wodą do momentu aż będzie ją można rozgnieść między palcami. Po ugotowaniu płuczemy i odsączmy. Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odsączamy na gęstym sicie. Po wystudzeniu mielimy w melakserze lub w maszynce do mielenia mięsa. Do ugotowanej pszenicy dodajemy zmielony mak, miód (ilość według uznania) oraz dużoooo, bardzo dużo bakalii. Całość starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Barszcz postny

Składniki:
- 0,5 l kwasu buraczanego,
- 500g buraków,
- 20g grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- sól,
- cukier,
- pieprz czarny mielony,
- 3-4 ziarna Ziela angielskiego,
- 1-2 Liście laurowe.

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na noc i ugotować. Wywar odcedzić. Buraki i warzywa pokroić w kostkę, zalać wywarem grzybowym, dodać 0,5 l wody, przyprawy i gotować ok. 1 godz. Barszcz przecedzić, dodać kwas buraczany, przyprawić do smaku i zagotować. Podawać z uszkami z grzybami. Farsz i ciasto na uszka przygotować wg przepisu na pierogi z grzybami – krążki zamiast szklanką wykrawać kieliszkiem.

Zupa grzybowa

Składniki:
- 20-30g grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- 250g włoszczyzny,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- 2 l wody,
- sól,
- pieprz czarny mielony,
- 3-4 ziarna Ziela angielskiego,
- 1-2 Liście laurowe.

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na noc. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, włoszczyznę i gotować do miękkości grzybów. Odcedzić. Do wywaru dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem krajanką.

Ryba po grecku

włoszczyzna, 3 filety, cebula, przecier pomidorowy, cukier.

Startą na tarce jarzynowej włoszczyznę podsmaż na patelni, dodaj przecier. Na osobnej patelni usmaż filety z ryby panierowane w bułce tartej. Kawałki ryby ułóż w naczyniu na przemian z sosem jarzynowym. Można podawać na zimno lub po podgrzaniu w piekarniku.

Uszka z grzybami i kapustą

Składniki:
Ciasto:
- 0,5kg mąki
- 1jajko
- ciepłe mleko
- łyżka masła
- sól, pieprz.

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić. Ciasto zagnieść na stolnicy. Podzielić na części aby rozwałkowane nie wysychało.. Rozwałkować, pokroić w kwadraty ( jak najmniejsze dające się skleic), nakładać nadzienie. Zlepiać w ozdobne trójkąciki.

Farsz:
Składniki:
- 10 dkg suszonych grzybów
- 10 dkg ugotowana kiszona kapusta
- cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz.

Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę razem z ugotowaną kapustą i zeszkloną na maśle cebulą. Następnie wbić do farszu jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku .


Kapusta z grzybami

3/4 kg kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, 1 cebula, masło, trochę mąki, cukier, kminek, suszone śliwki.

3/4 kg kiszonej kapusty (jeżeli bardzo kwaśna - lekko przepłukać) włożyć do garnka, dodać kilka suszonych grzybów wypłukanych w ciepłej wodzie . Gdy grzyby będą miękkie, wyjąć kapustę i poszatkować.
1 cebulę zeszklić na łyżce masła lub oleju, zasmażyć z 1 łyżką mąki i wymieszać z kapustą. Dodać grzyby, doprawić do smaku cukrem i kminkiem. Można dodać kilka suszonych śliwek bez pestek, namoczonych, ugotowanych i pokrojonych w paseczki. Dusić wszystko jeszcze kilka minut .

Kwaśnica świąteczna

Składniki:
- 75 dag kapusty kiszonej
- 80 dag schabu z kością
- 25 dag włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 dag grzybów suszonych
- ząbek czosnku
- pieprz i sól

Sposób przyrządzania:

Schab z włoszczyzną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Oddzielamy mięso od kości. Osobno dusimy kapustę z pokrojoną w kostkę cebulą i grzybami (grzyby można też ugotować osobno). Grzyby po ugotowaniu kroimy w paski. Schab porcjujemy i łączymy z kapustą z grzybami, wywarem z mięsa i włoszczyzny, doprawiamy czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem. Potrawę zagotowujemy i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz: kapusta kiszona, suszone grzyby, masło, cebula, olej, jajo, sól, pieprz, liść, ziele.
Ciasto: mąka, sól, woda, jaja

Kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna wypłukać. Gotować około pół godziny w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego i ziela. Odcedzić i dobrze odcisnąć. Grzyby wypłukać, gotować do miękkości tj. około pół godziny. Łyżką cedzakową wyjąć grzyby z wywaru. Z wywaru można zrobić zupę grzybową. Grzyby i kapustę zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na oleju lub maśle. Dodać zmieloną kapustę z grzybami i jedno jajko. Smażyć mieszając kilka minut. Dodać pieprz i sól do smaku. Wystudzić. Dodać trzy całe jaja i dokładnie wymieszać.
Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy farsz, zakładamy brzegi ciasta i dociskamy. Gotowe już pierogi gotujemy we wrzącej wodzie 3 minuty .

Bigos bardzo świąteczny

Składniki

1kg kiszonej kapusty
1/2 główki białej kapusty (ok.1/2kg)
1/2kg wędzonego boczku
1/2kg wołowiny
3 pojedyncze pętka chudej kiełbasy
1 czerwona cebula
50g suszonych grzybów
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 ziarna jałowca
3 ziarna ziela angielskiego
3 małe listki laurowe (lub 2 duże)
2 gożdziki
6 ziaren pieprzu
sól
olej do smażenia

Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny.Następnie osączyć i pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę. Mięso wyżyłować, opłukać i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć w niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso, wymieszać i smażyć jeszcze kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cebulę, wymieszać. Smażyć do całkowitego odparowania.
Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na półmiękko w niewielkiej ilości wody.
Kiszoną kapustę (niezbyt kwaśną) posiekać na drobniejsze kawałki i gotować w małej ilości wody. Po godzinie gotowania, dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Dołożyć mięso z boczkiem, wymieszać i nadal dusić. Dodać przyprawy (jałowiec,ziele ang.,liść laurowy,gożdziki,ziarna pieprzu i sól). Dodać kiełbasę. Gotować jeszcze około 2 godzin.
Kapustę należy dość często mieszać,aby nie przywarła do garnka.

Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować, mieszając co jakiś czas, jeszcze 20-30 minut.

Teraz już wiadomo, dlaczego "bardzo świąteczny". Więcej w tym bigosie mięsa i dodatków, niż kapusty. Życzę wytrwałości (bo warto) i smacznego.


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Sob 23:58, 10 Maj 2008, w całości zmieniany 2 razy
Nie 0:39, 09 Gru 2007 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin