Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna Zespół Ehlersa Danlosa
Forum dla osób z Zespołem Ehlersa Danlosa i ich przyjaciół.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
DOMOWE SPOSOBY LECZENIA/ziola,co jeść-jakie leki stosować?/
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » DOMOWE SPOSOBY LECZENIA Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
DOMOWE SPOSOBY LECZENIA/ziola,co jeść-jakie leki stosować?/
Autor Wiadomość
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post DOMOWE SPOSOBY LECZENIA/ziola,co jeść-jakie leki stosować?/
"(jest alergikiem,ma astme)" -napisala goldi,więc coś na temat astmy z mądrej książki pt."CO POMAGA,A CO SZKODZI"-czy wiemy,co jeść?
ASTMA
Osoby,ktore podejrzewają ,że pewne rodzaje żywności wywołują u nich napady astmy,powinny prowadzić dziennik spożywanych produktow,by ulatwić lekarzowi postawienie wlaściwej diagnozy.
Do produktow,ktore zwykle wywołują napady astmy u osob uczulonych,należą:mleko krowie,pszenica i inne zboża,drożdże i żywność zawierająca pleśnie,jak np.sery pleśniowe.Orzechy/szczególnie ziemne/,ryby i jaja moga z kolei spowodować natychmiastowe pojawienie się najbardziej niebezpiecznych odczynów.Czynnikami wywołującymi napady choroby są rownież niektore substancje dodawane do żywności w procesach przetwórstwa:siarczyny,histaminy,kwas benzoesowy i jego pochdne,przeciwutleniacze:-galusany/E310-12/,butylohydroksyanizol/BHA lub E320/oraz butylohydroksytoluen/BHT lubE321/,ktore są stosowane w niektorych tluszczach i olejach oraz śniadaniowych produktach zbozowych.Napady moga byc wywolane rowniez przez barwniki żywności:E102/,E104 I E 110.
Produkty pożyteczne:-jesli powodem napadu astmy jest stres,pomoc może zjedzenie produktow zawierających wit.z grupy B,np.zielonolistnych warzyw i nasion strączkowych.Przypuszcza sie rowniez ,że u osob chorych na astmę mogą występowac niedobory witamin PP,B6 i C.Naturalne przeciwutleniacze-czyli wit.A występująca w wątrobie,beta-karoten pochodzący z zabarwionych na żólto owocow i warzyw/morele,marchew,czerwone lub żółte odmiany papryki/oraz z ciemnozielonych warzyw liściastych/szpinak/,witaminaC z owocow cytrusowych oraz wit.E z soi i oliwy z oliwek-mogą wzmocnić ochronę płuc,wychwytując wolne rodniki.Te potencjalnie szkodliwe substancje sa wytwarzane w organizmach chorych na astmę,częściowo jako reakcja na skażone powietrze lub inne alergeny.Magnez występujący w rybach,zielonych warzywach,nasionach słonecznika i suszonych figach,może pomagac w odciążeniu dróg oddechowych.Tłuste ryby takie jak:łososie,makrele,śledzie,sardynki,dorsze,rowniez moga pomagać w zwalczaniu astmy,dzialaja tez przeciwzapalnie.Zanim opracowano odpowiednie środki farmakologiczne astmatycy,dla zmniejszenia skutkow napadu czasami pili kawę.Kofeina jest substancja zblizona do teofiliny-podawanej w celu rozszerzenia oskrzeli i dzieki temu,ulatwiającej oddychanie.W sytuacjach naglego zagrożenia 2 filiżanki kawy/mocnej/,powinny w ciągu 2 godzin przynieść ulgę na 6-7 godzin.Osoby przyjmujące teofilinę,muszą natomiast unikać picia kawy,herbaty i wszystkich zawierających kofeinę napojow typu cola,ponieważ skutki dzialania połączonych substancji moga być szkodliwe.Nie poleca się przyjmowania zbyt dużych ilości kofeiny osobom,u których napady astmy są wynikiem stresu.
Najnowsze badania wykazały,że wielonienasycone kwasy tłuszczowe ,występujące w margarynach ,mogą u niektórych osób powodować skłonność do zapadania na astmę.
JEDZ DUŻO:
Żywności ,zawierającej duzo witamin z gr.B-zielonolistne warzywa i nasiona roślin strączkowych,produktow,ktore są dobrym żródłem magnezu:nasiona słonecznika i suszone figi.
UNIKAJ:
Żywności,ktora w zależności od indywidualnych predyspozycji powoduje pogorszenie stanu zdrowia,czyli:zawierającej dodatki takie jak kwas benzoesowy i jego pochodne/E210-19/,siarczyny/E220-28/,lub galusany/E310-12/,zawierającej drożdże lub plesnie/chcleb i sery pleśniowe/,produktow,napojow i przekąsek zawierających barwniki E102,E104,E110,mleka krowiego,przetworow zbożowych,jaj,ryb,orzechów/ziemnych/,cydru/jablecznika/,wina i piwa.

"Tradycyjnie polecam zioła, gdyż mają one długoletnią tradycję i skuteczność w leczeniu astmy.
Przede wszystkim ma to związek z działaniem rozkurczowym, przeciwzapalnym i przeciwalergicznym ziół.
Takie właśnie działanie terapeutyczne mają zioła Pulmobonisan, które stosuję w leczeniu astmy od kilkudziesięciu lat z bardzo dobrym efektem. Czasami łączę je z kroplami wykrztuśnymi Pectobonisolem i Bonimelem prawoślazowo - koprowym.
Chorzy na astmę muszą unikać czynników alergizujących (kurzu, pyłków traw...) Muszą dbać o to aby się nie przeziębiać, gdyż może to nasilać objawy astmy.
Chory na astmę powinien bardzo ostrożnie stosować środki przeciwbólowe zwłaszcza typu aspiryny ponieważ może to sprowokować dolegliwości.
Dobre efekty w leczeniu astmy uzyskuje się również poprzez terapię w grotach solnych lub w Kopalniach Soli - w Bochni i w Wieliczce.
Pominąłem tutaj oczywiście farmakoterapię, która czasami jest niezbędna. "
/ rozmowa z dr Krzysztofem Błechą, lekarzem przyjmującym w Centrum Fitoterapii Ojca Grzegorza/


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Pią 11:28, 22 Cze 2007, w całości zmieniany 2 razy
Śro 12:11, 06 Cze 2007 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post ZIOLA LECZNICZE/domowa apteczka/.
Zainteresowanie ziolami dodawanymi do pokarmow oraz lekamiziolowymi zwiększyło sie,odkąd ludzie odkryli wartośc tego typu skladnikow oraz naturalnych metod leczenia i przekonali się,że stosowanie lekow farmakologicznych może miec wpływ niekorzystne skutki uboczne.
Ziola trzeba zalac wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 5-10 minut.Pić gorące,mozna dodać trochę miodu/bez cukru i mleka/.W celach leczniczych pic filiżankę ziół 3 razy dziennie.W ten sam sposob można przygotowywac i stosowac wywary z zagotowanych w wodzie korzeni lub kory drzew,które powinno sie przed użyciem dokladnie umyć,by usunąć brud i pozostałości pestycydów.
BAZYLIA-klasyczny dodatek do wszystkich dan z pomidorami.Jest naturalnym środkiem odprężającym,ma wlasciwości tonizujące oraz uspokajająco dziala na system nerwowy.Pomaga w trawieniu i lagodzi bole żołądka.Herbata z bazylii może także lagodzić nudności.
KOLENDRA-regularne spożywanie niewielkich ilości świeżej kolendry wzmacnia żołądek oraz serce.Zarówno nasiona jak i liście stosuje się do wzmocnienia oraz leczenia infekcji ukladu moczowego.
KOPER-Niemowlętom podaje sie koper jako lek przeciwkolkowy.
KOPER WLOSKI-jego pierzaste liscie maja smak przypominający anyż.Zarowno nasiona jak i liście mogą pomagać w trawieniu,przeciwdzialac nadmiernemu gromadzeniu gazow w przewodzie pokarmowym,tzw.wiatrom,bezsenności.nudnościom oraz wymiotom.
LAUR-suszony liść warto wrzucic do gotującej się zupy jarzynowej czy kapusty,pobudza trawienie.
MIĘTA-mięta ulatwia trawienie,a gorące inhalacje moga pomóc w początkowym stadium przeziębienia.
OGORECZNIK LEKARSKI-zawiesina z ogórecznika pomaga w leczeniu gośćca oraz infekcji drog oddechowych-jego liście mozna spożywać w salatkach.
OREGANO/lebiodka/-ziele znane także pod nazwą dzikiego majeranku,ulatwia trawienie oraz łagodzi objawy przeziębień,kaszlu i grypy jeśli zastosuje sie je jako napar.KOBIETY W CIĄŻY -NIE POWINNY GO STOSOWAĆ!
ZIOLA LECZNICZE,ZAWDZIĘCZAJA SWOJE WLASCIWOŚCI LECZNICZE ORAZ SMAK I ZAPACH ,AROMATYCZNYM OLEJKOM ,KTORE KAŻDA Z NICH ZAWIERA.ZIOLA O NAJSILNIEJSZYM SMAKU I ZAPACHU,NALEŻY ZBIERAĆ PRZED POŁUDNIOWYM UPALEM!


Morszczyn Pęcherzykowaty

Morszczyn powinien być używany w celu poprawienia niewydolności pracy gruczołu tarczycy. Najlepszym sposobem na to jest sporządzenie przejrzystego rosołu, wywaru ze świeżego lub suszonego morszczynu pęcherzykowatego. Płyn jest przecedzany i konsumowany jak zupa. Morszczyn jest smaczny, o słodkim smaku i pobudza pracę gruczołu tarczycy.

ZASTOSOWANIE
W związku z tym, że morszczyn pęcherzykowaty jest bogaty w jod, używa się go w przypadkach powiększonej tarczycy (wole). Morszczyn posiada właściwości przyspieszania przemiany materii poprzez zwiększanie produkcji hormonu przez gruczoł tarczycy, ale należy podkreślić, że zwiększenie produkcji hormonu może być ograniczone u pacjentów ze złym funkcjonowaniem tarczycy. Morszczyn jest również uważany za pomocny środek w leczeniu problemów reumatycznych. Mówi się, że morszczyn pęcherzykowaty zapobiega arteriosklerozie (stwardnieniu tętniczek).
Inne zastosowania - morszczyn jest używany w przypadkach raka okrężnicy i odbytnicy.

BADANIA NAUKOWE
Podczas pewnego doświadczenia, przeprowadzonego we Włoszech w roku 1976, stwierdzono, że pacjenci, którzy konsumowali morszczyn stracili na wadze dużo więcej, niż grupa pacjentów, której nie podawano morszczynu.


SKŁADNIKI
Morszczyn zawiera fenole, polisacharydy (wielocukry), minerały, szczególnie jod (aż do 0.1%). Polisacharydy zawarte w morszczynie działają jako związki pobudzające i broniące układ odpornościowy przed szkodliwymi czynnikami. Jod może pobudzać pracę gruczołu tarczycy. Polisacharydy zawarte w morszczynie pęcherzykowatym posiadają właściwości przeczyszczające.

DAWKOWANIE
Najprostszą metodą konsumowania morszczynu to forma tabletki brana jako dodatek do naszego dziennego wyżywienia. Można również sporządzić napar w następujący sposób: szklanką gotującej się wody zalać 2 – 3 łyżeczki suszonego zioła i pozostawić go do macerowania przez około 10 minut. Taki napar powinien być pity trzy razy dziennie.

Sposób uzycia:
NALEWKA: brać na problemy związane z tarczycą, jako łagodnie działający stymulant przemiany materii, bądź na problemy reumatyczne.
NAPAR: brać jak nalewkę. Może być używany jako część programu redukującego wagę, zwłaszcza, gdy otyłość jest związana z powolną przemianą materii. Ale to nie powinno być uważane za łatwą metodę na zgubienie wagi.

SKRZYP POLNY

Właściwości lecznicze
Krzem odgrywa bardzo ważną rolę jako składnik kości i moczu pełniąc w moczu rolę koloidu ochronnego, zapobiegając wytrącaniu się składników krystalicznych w drogach moczowych. Pozwala zachować równowagę miedzy krystaloidami a koloidami. Ma działanie moczopędne i jest ono nawet silniejsze niż wielu znanych farmaceutycznych środków moczopędnych. Związki czynne zawarte w skrzypie zwiększają ilość wydalanego moczu, a wraz z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki zawartości związków krzemu skrzyp ma duże znaczenie w procesach regeneracyjnych, wpływa na metabolizm kolagenu a w konsekwencji na gojenie się ran i odbudowę kości. Część krzemionki gromadzi się w trzustce, skórze i krwinkach czerwonych, natomiast reszta stanowi tzw. postać czynną. Krzemionka w błonach śluzowych i w naczyniach krwionośnych, a zwłaszcza kapilarnych, przeciwdziała ich nadmiernej łamliwości, pękaniu, zmniejsza ich przepuszczalność przyczyniając się w sposób pośredni do zmniejszania obrzęków związanych z zaburzeniami krążenia. Odgrywa kluczową rolę w ochronie naczyń przed postępującym procesem miażdżycowym. Zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych w mózgu ( udarom mózgu ).

Skrzyp opóźnia proces starzenia się. Związki czynne zawarte roślinie poprawiają stan włosów i paznokci, są ważne w procesach odpornościowych. Ziele skrzypu jest szczególnie cenne dla ludzi w wieku podeszłym i dla kobiet karmiących, gdyż poprawia mineralizację kości. Korzystne jest używanie go w przypadkach przedłużających się krwawień miesięcznych, a także w niewielkich krwawieniach z przewodu pokarmowego. Ma działanie regulujące przemianę materii. Stosuje się go w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego jak : zapalenie pęcherza, zapalenie miedniczek nerkowych, kamica nerkowa oraz w krwawieniach z dróg moczowych (krew w moczu) i krwawieniach z płuc. Niekiedy stosowany jest jako lek pomocniczy w leczeniu cukrzycy. Zewnętrznie zaleca się stosowanie skrzypu w zapaleniu spojówek (pieczenie i ropienie powiek), jako płukankę do włosów w przypadku nadmiernej ich łamliwości i rozdwajania końcówek, łupieżu oraz w postaci okładów na owrzodzenia, trudno gojące się rany, oparzenia i stłuczenia.

Odwar ziela skrzypu
Dwie łyżki stołowe zalać 2 szklankami wody, doprowadzić prawie do wrzenia przez 20 minut, odstawić na noc. Rano odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance płynu między posiłkami. Stosować jako łagodny środek moczopędny i regulujący przemianę materii, pomocniczo w chorobie gośccowej i skazie moczanowej. W nadmiernych krwawieniach miesięcznych kobiet pić 4 razy dziennie 2/3-1 szklankę odwaru. W grużlicy i krwawieniach z dróg oddechowych należy sporządzić odwar z 4 łyżek ziela na 3 szklanki wody i pić porcjami w ciągu dnia. Powtarzać przez kilka tygodni jako środek pomocniczy.
Odwar do użytku zewnętrznego
Stosuje się pod postacią okładów i kąpieli do wspomagania gojenia się ran. Zalać 10 łyżeczek grubo sproszkowanego ziela 1 litrem wrzącej wody, gotować przez 30 min na małym ogniu i przecedzić. Zanurzyć w wywarze sterylną gazę opatrunkową i robić z niej okłady 2-3 x dz. Do kąpieli użyć 200 g ziela na 1 kąpiel.


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Wto 11:57, 03 Mar 2009, w całości zmieniany 2 razy
Śro 15:59, 06 Cze 2007 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 986
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post ZIOLA-ciąg dalszy...
PIETRUSZKA-zawiera witaminę C i żelazo.Swieża pitruszka -odświeża oddech.Mozna ją żuc po zjedzeniu czosnku.
ROZMARYN-pobudza system nerwowy i układ krążenia oraz lagodzi dolegliwości systemu trawienia,pomaga przy niestrawności i wzdęciach.Wypicie slabego naparu z rozmarynu może pomoc w zlagodzeniu początkow przeziębień,bolu głowy na tle nerwowym, oraz nerwobulów.Jest także dobrym środkiem odkażającym,stosowany więc jest do płukania gardla.
SZALWIA-zielarze uważaja ,że może ona ulatwiac trawienie niektorych potraw,a także lagodzić niestrawność.Można ja rowniez stosowac jako środek odkażający przy bólu gardla,do plukania dziąseł,herbatę z szalwi poleca sie przy niestrawności,niepokoju i nadmiernym poceniu.
TRYBULA-to unikatowe ziele z jednej strony przypomina pietruszkę a z drugiej anyż.Pobudza trawienie.
TYMIANEK-napar z tymianku mozna stosowac jako ziolowy płyn odkażający lub jako środek wyksztuśny przy kaszlu i katarze.
ALOES- z kolczastych liści tego sukulenta wytwarza się 2 rodzaje produktow:żel aloesowy stosowany zewnętrznie przy niewielkich podrażnieniach i poparzeniach skory oraz sok aloesowy-ktory ma dzialanie wzmacniające.
WIESIOLEK 2 LETNI-preparaty z wiesiolka są powszechnie stosowane do leczenia egzemy,zespołów stanow przedmiesiączkowych oraz bólu piersi.
ŻEŃ-SZEŃ-stosowany jest od wiekow jako lekarstwo na wszystkie choroby,koreański lub chiński żeń-szeń,dziala regulująco na system nerwowy oraz wzmacnia uklad immunologiczny.Dzieki jego orzeżwiającym wlaściwościom mozna walczyć zarowno z fizycznym jak i umysłowym zmęczeniem.Uważa sie ,że to ziele potrafi przystosowac swe wlaściwości lecznicze do indywidualnych potrzeb człowieka.Tzn.,że może zarowno uspokoić osobe zdenerwowaną jak i pobudzić zmęczoną.
ŻEŃ-SZEŃ /syberyjski/-stosowany jest w medycynie tradycyjnej jako środek ogolnie wzmacniający zdrowie.Syberyjska odmiana podobnie jak chińska oddziałuje na człowieka zgodnie z jego potrzebami.Ma zdolnośc wywoływania stanu zwiększonej odporności na stres fizyczny i umysłowy.Pomaga tez zapobiegać szkodliwym dla organizmu skutkom stresu.
ZURAWINA-wyciąg z żurawin obniża gorączkę,sok z czerwonych owocow służy jako domowe lekarstwo przeciw zapaleniu pęcherza moczowego oraz innym infekcjom pęcherza,nerek i przewodu moczowego.
Herbata z kwiatu bzu czarnego-może pomoc cierpiącym na przeziębienia i grypę.Kwiat bzu czarnego łagodzi katar i zmniejsza dolegliwościzatok.
Z liści malin-uśmierza dolegliwości ukladu trawiennego.
Z miety--poobiednia herbata,lagodzi nudności oraz
przeciwdziala gromadzeniu sie w przewodzie pokarmowym gazow.
Z rumianku-relaksująca,uspokajająca herbata,pomaga zlagodzić niepokój i bezsenność.
Z dzikiej róży-herbata z jej owocow ,jest doskonalym żródlaem witaminy C,w polączeniu z hibiskusem -daje przyjemny cytrynowy smak.


Post został pochwalony 0 razy
Śro 16:32, 06 Cze 2007 Zobacz profil autora
Gość







Post
ANYŻ

Roślina jednoroczna, pochodząca z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Owoce anyżu mają charakterystyczny zapach, podobny nieco do zapachu kminku, lecz bardziej intensywny i słodkawy. Roślina ta była ceniona już w starożytnym Egipcie. Wzmianki o niej można odnaleźć w zapisach lekarza Dioskorydesa oraz u Pliniusza i Karola Wielkiego. Anyż stosuje się jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, buraków itd. Nawet mikroskopijne dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się także kompoty, potrawy słodkie z ryżu, cukierki przeciw kaszlowi, budynie. Anyż bywa ponadto dodawany do niektórych napojów - ponczów, syropów, likierów itp.
Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatrpędne i rozkurczowe. Anyż ma również działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Plecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkch i przejściowej utracie głosu.
Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.

Napar wiatrpędny, żołądkowy
3 dag owoców anyżu, 1 łyżkę mieszanki kminku z miętą pieprzową (po 5 dag) zalewamy 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i spożywamy po wieczornym posiłku.

Nalewka anyżowa
20 g anyżu należy wsypać do butelki i zalać 250 ml spirytusu i odstawić na dwa tygodnie w zaciemnionym miejscu, następnie płyn zlać i dodać do pozostałych ziaren 250 ml czystej wódki, odstawić na ponowne dwa tygodnie. Po tym okresie należy obie nalewki połączyć i dosłodzić miodem. Jest doskonałym środkiem przy silnym, męczącym kaszlu, w bólach brzucha i zaburzeniach trawienia. Najczęściej zażywa się 3 razy dziennie po 15 - 20 kropli nalewki w łyżeczce płynu lub cukru. Ma przyjemny smak i aromat.

Syrop na gól gardła
Do garnka wlać szklankę wody, wsypać 1 - 2 łyzki anyżku i gotować 15 minut. Następnie odwar przesączyć, nasiona odrzucić, do wywaru dodać szklankę lub dwie miodu (najlepiej lipowego) oraz łyżkę koniaku. Pić łyżkę stołową co pół godziny.




Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:40, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 13:57, 07 Cze 2007
Gość







Post
CYNAMON

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw, ogólnie znaną, lubianą i bardzo aromatyczną. Pochodzi z Cejlonu, a także z Chin. Drzewo cynamonowe rośnie dziko lub jest uprawiane w sadach cynamonowych. Pozyskuje się z niego korę o charakterystycznym słodkawym zapachu i brązowej barwie.

Najważniejszym składnikiem cynamonu są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy, cukry i skrobia.
Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii. W postaci proszku cynamon jest stosowany do doprawiania kołaczy miodowych, szrlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, potraw z ryżu. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje.

Cynamon stosowany jest głównie dla pobudzenia apetytu i poprawy trawienia. W medycynie ludowej jest stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:41, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 14:00, 07 Cze 2007
Gość







Post
CZOSNEK

Pochodzi prawdopodobnie ze stepowej części Azji Środkowej, skąd rozprzezstrzenił się na całą Azję i basen Morza Śródziemnego. Należy obok cebuli do najbardziej popularnych i najdawniej znanych przypraw. Aż do XIX wieku (tj. do momentu wprowadzenia szczepionek) czosnek należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym.. Okazało się to słuszne, ponieważ późniejsze badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne działanie.

Dzisiejsza medycyna potwierdza lecznicze działanie czosnku: zapobiega on zwapnieniu żył, pobudza trawienie, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Wartości odżywcze czosnku są duże. Zawiera on węglowodany, białko,składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, siarkę, cynk, jod), olejki lotne oraz witaminy C, A, B1, B2, PP. Ze względu na wysoką zawartość wapnia czosnek ma też właściwości odkwaszające.
Czosnek dodaje się do mięs, żurku, barszczu,szpinaku itp.

Syrop czosnkowy
Sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody 80 g cukru. Stosuje się go przy infekcyjnych chorobach dróg oddechowych i grypie.

Nalewka czosnkowa na nadciśnienie
1 szklanka miazgi czosnku, 1 szklanka soku z cytryny, 2,5 szklanki przegotowanej wody. Wszyskie składniki wymieszać i przechowywać w ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Stosować codziennie 1 łyżkę stołową wieczorem przed snem, po kolacji.
Czw 14:03, 07 Cze 2007
Gość







Post
MAJERANEK

Majeranek należy do najczęściej stosowanych u nas przypraw. Jest niezastąpioną przyprawą do pieczeni, drobiu i sosów. Stanowi stały składnik niektórych zup: grochowej, fasolowej, kartoflanej,
żuru, węgorzowej oraz flaków i kołdunów.

W medycynie - pomaga w trawieniu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.Napar z majeranku pije się przy bólach głowy, zaziębieniach. Wywaru lub olejku aromatycznego dodaje się do kąpieli, maści i kompresów stosowanych przy bólach reumatycznych i nerwobólach.

Napar przeciw skurczom żołądka
Mieszamy po 1 opakowaniu: majeranku, nasion anyżu, kopru włoskiego, mięty pieprzowej, kłącza arcydzięgla i ziela tysiącznika. 2 łyżki stołowe mieszanki zalewamy 500 ml wody i zagotowujemy. Pijemy 1 filiżanke rano przed jedzeniem, drugą - bezpośrednio przed zaśnięciem.

Napar na przeziębienie, zaflegmienie płuc, kolkę jelitową, niestrawność
Pół łyżeczki zalać szklanką wrzątku odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 2 - 3 razy dziennie.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:42, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 15:24, 07 Cze 2007
Gość







Post
JAŁOWIEC

Szczególnie polecany jest do pasztetów, marynat, nadzienia do wieprzowiny, sarniny, i innych potraw z dziczyzny. Są popularnym dodatkiem do kapusty kiszonej, sosów i szynki. Jałowiec jest szczególnie doceniony w wędliniarstwie, bo dzięki niemu wszystkie wędliny "myśliwskie" uzyskują aromatyczny, korzenny smak i przyjemny balsamiczny zapach.

Szyszkojagody jałowca zawierają dość dużo olejku eterycznego i mają działanie wzmacniające, odkażające i moczopędne. Są stosowane przy depresjach, kłopotach z oddychaniem, trądziku, owrzodzeniu skóry , bólach mięśni, w chorobach wątroby jako lek żółciopędny i żółciotwórczy oraz w chorobach nerek jako środek moczopędny. Zbyt duże dawki są niewskazane, gdyż mogą uszkodzić nerki i powodować nadmierne wydzielanie moczu. Niewskazane jest stosowanie wyciągów jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w zaostrzonej chorobie wrzodowej, w ciężkich chorobach nerek oraz wątroby, a także w ciąży. Wyciąg z jagód jałowca znajduje także zastosowanie zewnętrzne. Leczy owrzodzenia, trądziki, usuwa bóle stawowe, korzonkowe, nerwobóle. Przy artretyzmie, reumatyzmie i wypryskach skórnych zalecana jest kąpiel z młodych gałązek jałowca.

Znakomita kuracja "oczyszczająca krew", szczególnie polecana w chorobach reumatycznych
Należy zjeść (żuć):
1 dnia - 4 jagody
2 dnia - 5 jagód
3 dnia - 6 jagód
itd. aż do 12 dnia, po którym należy zjeść 15 jagód jałowca, po czym należy zmniejszać dawki o 1 jagodę dziennie, aż do 23 dnia, w którym spożywa się 4 jagody. Kurację tę powtórzyć należy zależnie od potrzeb 4-5 razy. Nie wolno zwiększać dawek! Nie stosować w przypadku stanu zapalnego nerek.

Jałowcówka (stosować przy kłopotach z trawieniem)
Składniki: 20 dag jagód jałowca, 1 litr wódki, 0,1 litra spirytusu, 0,1 litra wody, 10 dag cukru.
Jagody zmiażdżyć i wsypać do słoja, zalać je wódką. Po dwuch tygodniach oddzielić wódkę od resztek ja łowca i dolać syrop ze spirytusem. Po 2-3 dniach zlać nalewkę do butelek. Spożywać po kilku miesiącach (pełnowartościowy napój otrzymujemy dopiero po roku).

Kąpiel jałowcowa
Zagotować 1 kg młodych gałązek jałowca oraz garść jego owoców w 2 litrach wody. Po ostudzeniu przecedzić, wlać do wanny i dopełnić woda o temp. ok. 38 stopni do 1/3 objętości. Czas kąpieli około 15 minut. Stosować w reumatyzmie, artretyzmie i wypryskach skórnych.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:43, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 15:31, 07 Cze 2007
Gość







Post
KMINEK

Kminek ma zastosowanie jako dodatek do pieczywa żytniego, pszennego, do wędlin, sera, kapusty słodkiej i kwaszonej, pieczeni wieprzowej, zupy grzybowej,gulaszowej, do sałatek, szczególnie do ćwikły, do pizzy, dań cebulowych, słonych wypieków. Szczególnie często towarzyszy daniom z kapusty, ponieważ przeciwdziała wiatrom wywoływanym przez gotowane warzywa kapustne.

Owoce kminku obejmują swym działaniem przewód pokarmowy drogi żółciowe, wątrobę, nerki i skórę. Mają właściwości rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, przewodów żółciowych i zwieracza Oddiego, regulującego dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Po podaniu doustnym wzmagają wydzielanie soku żołądkowego, poprawiają apetyt i trawienie. Skojarzenie obu wymienionych działań powoduje, że kminek jest środkiem wiatropędnym, u łatwiającym bezbolesne odejście gazów, co ma szczególne znaczenie dla małych dzieci i młodzieży, a dla osób w wieku podeszłym, cierpiących na atonię jelit. Istotne jest również nie żółciopędne i żółciotwórcze, które nie jest zbyt energiczne, lecz wyraźnie uchwytne.

Doskonały proszek
Kminek i majeranek sproszkować (w proporcji 1:1) i wymieszać. Preparat należy stosować 3 razy dziennie w dawce po pół łyżeczki po jedzeniu - pożuć go i popić wodą. Nie należy łykać suchego proszku, gdyż może on się dostać do tchawicy i wywołać przykre komplikacje. Mieszanka ma działanie żółciopędne, dezynfekujące, likwidujące wzdęcia. Proponowana mieszanka wg opinii osób stosujących ją, przewyższa skuteczność Sylimarolu i Raphacholinu.

Napar wiatropędny
1/2 łyżeczki mielonego kminku, płaską łyżkę koszyczków rumianku zalać ciepłą wodą.
Postawić na gorącej płytce i zaparzać przez 30 minut.
Przecedzić i pić ciepły po 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu w bolesnych skurczach jelit i wzdęciach.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:44, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 19:38, 07 Cze 2007
Gość







Post
PIEPRZ CZARNY

Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej - głównie w wierzchniej warstwie owocu - piperyny. Pieprz czarny ziarnisty jest powszechnie używaną przyprawą. Dodaje się go do zup, rosołu, sosów oraz potraw z mięs, warzyw i ryb. Stosowany jest również do sporządzania wytrawnej nalewki- Pieprzówki. Pieprz czarny ziarnisty dodaje się na początku przyrządzania potrawy.
Czarny pieprz zawiera:proteiny tłuszcz, błonnik, wapno, żelazo, magnez.

Pieprz wpływa na pobudzenie apetytu i sprzyja trawieniu. Trzeba jednak stosować go z umiarem, w przeciwnym wypadku może spowodować podrażnienie wątroby, nerek i jelit. W kuchni dietetycznej zastępujemy go mieszankami ziołowymi.

Nalewka pieprzowa na ból kręgosłupa
Na 100 g spirytusu wsypać 4 łyżeczki zmielonego pieprzu. Zostawić na cały dzień pod przykryciem na oknie. Najpierw okolice kręgosłupa posmarowac oliwą, a następnie lekko wcierać przygotowaną miksturę dwa razy dziennie.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:45, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 19:40, 07 Cze 2007
Gość







Post
CEBULA

Cebula jest skuteczna (zwłaszcza surowa) w infekcjach układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Równocześnie poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, działa przeciwko zaparciom, reguluje zaburzoną równowagę sodowo - potasową, obni ża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi. Jest też skutecznym środkiem moczopędnym. Nie należy jej jednak nadużywać w przypadku poważnych schorzeń nerek i wątrby.
Pieczona cebula stanowi dobry środek zmiękczający i gojący, stosowany zewnętrznie na czyraki i inne ropne stany skóry.

Swieży sok z cebuli jest domowym środkiem podawanym przy grypie i katarze. Tamponowanie nosa sokiem z cebuli (ostrożnie, gdyż większa ilość soku wywołuje pieczenie i podrażnienie błon śluzowych) zmniejsza nasilenie kataru lub całkiem go likwiduje.
O cebuli coraz częściej mówi się w najsłynniejszych klinikach świata. Ostatnio dotarła nowinka medyczna z Harvardu, z wydziału stomatologii, że to wartościowe warzywo stanowi doskonałe antidotum na raka jamy ustnej. Amerykańscy lekarze przeprowadzili z cebulą mnóstwo eksperymentów na zwierzętach i spostrzegli, że początkowo komórki rakowe przestały się mnożyć, by w końcu zupełnie zaniknąć.

Miodek cebulowy.
1 szklankę utartej cebuli starannie zmieszać z 1 szklanką miodu, po godzinie zagotować i na gorąco przecedzić. Podaje się dzieciom po łyżeczce lub łyżce.

Nalewka alkoholowa
Zmiażdżoną surową cebulę zalać taką samą ilością 40% alkoholu i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie, następnie przecedzić. Podawać w zaburzeniach trawienia 2 razy dziennie po łyżeczce w 1/2 szklanki osłodzonej wody.

Maść cebulowa
Dużą cebulę obrać, utrzeć na tarce i dodać do miazgi łyżkę miodu, łyżeczkę lub nieco więcej mąki pszennej, 1/2 tuby maści Tormentiol i wyrobić na gęstą pastę. Przykładać na czyraki, wrzody i trudno gojące się rany.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:46, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 19:44, 07 Cze 2007
Gość







Post
CZĄBER

Cząber jest bardzo przydatny w kuchni dietetycznej, zastępuje z powodzeniem pieprz. Cząber stosuje się przy niedostatecznym trawieniu i zmniejszonym łaknieniu, w długo utrzymujących się biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Cząber łagodzi skurcze, reguluje perystaltykę jelit oraz ma działanie przeciwrobacze.

Napar na wzmocnienie żołądka, pobudzenie apetytu i podwyższenie ciśnienia.
2 łyżki mieszanki przyżądzonej z cząbru, bazylii, rozmarynu oraz kminku (po 5 dag) zalewamy 500 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, po kilku minutach odcedzamy. Pijemy filiżankę naparu rano i wieczorem.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:47, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 19:48, 07 Cze 2007
Gość







Post
GORCZYCA BIAŁA

Nasiona te stosowane są w chorobach przewodu pokarmowego, jako lek tak zwany śluzowy, czyli powlekający, przeciwzapalny, przeczyszczający. Wyciąg z gorczycy podaje się przy chorobach przewodu pokarmowego, takich jak: przewlekłe stany zapalne żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, zaparcia, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Zewnętrznie zalecane są przy zapaleniu migdałków i gardła (do płukania).

W lecznictwie ludowym wykorzystuje się promieniowanie wywołane przez nasiona gorczycy i stosuje zewnętrznie przy bólach reumatycznych (w postaci poduszek gorczycowych wypełnionych nasionami). Nasiona zachowują zdolność promieniowania przez 4 lata.

Kuracja gorczyczna przy zaparciach
W celu przeprowadzenia kuracji gorczycznej należy zażyć 3x dziennie, godzinę przed posiłkiem 1 łyżeczkę całych ziarenek gorczycy, popijając wodą. Ilość należy zwiększyć w następnych dniach, aż do spowodowania wypróżnienia, ewentualnie aż do 3 łyżeczek 3x dziennie. Tę dawke należy zachować ok. 1 tygodnia, po czym należy stopniowo powrócić do dawki 1 łyżeczki nasion 3x dziennie. Tę dawke stosować można przez kilka tygodni.



Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Wto 1:48, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Czw 19:50, 07 Cze 2007
Gość







Post
Rosół rozgrzewający – na okres jesienno-zimowy

Rosół wołowo-drobiowy

Zalecenia:
Rosół rozgrzewający - idealny na okres jesienno-zimowy

Sposób przyrządzenia:
Bardzo ważna jest kolejność dodawania produktów!

4 l wrzącej wody, dodać:
1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy
1/3 łyżeczki kminku
1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością
GOTOWAĆ 1,5 godziny, potem dodać:
4-5 średnich przekrojonych marchewek
1 dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż)
2 duże cebule, lub por i kawałek selera
3 pokrojone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz cayenne na czubku noża
1 łyżeczkę wegety, soli do smaku
1/2 kurczaka (najlepiej wiejskiej kury)
szczyptę bazylii,
mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związane nitką
GOTOWAĆ na wolnym ogniu około godziny.
Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku, szczyptę kminku, dopieprzyć do smaku, dosolić.
Stosowanie:
Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, itp. Jeżeli chcemy, by rosół był silnie rozgrzewający gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie, lub baraninie.
Nie 21:45, 10 Cze 2007
Gość







Post
MLEKO NA PRZEZIEBIENIE

Zalecenia:

Stosować przy kaszlu i przeziębieniach.

Sposób przyrządzenia:

Do 1 szklanki bardzo gorącego mleka koziego (może być również krowie) dodać:

• 1/2 łyżeczki masła (prawdziwego)
• 1 łyżeczkę miodu (prawdziwego)
• 1 ząbek czosnku – zgnieciony

Stosowanie:

Pić przed snem

SOK Z CEBULI

Zalecenia:

Szczególnie polecany na kaszel, przeziębienia i grypę.

Sposób przyrządzenia:

1 cebulę średniej wielkości pokroić w plasterki i ułożyć je w kubeczku przesypując warstwy cukrem w ilości 1 - 2 łyżek. Kubek przykryć spodkiem i odstawić na około 6 godzin.

Stosowanie:

Powstały sok pić kilka razy dziennie
Nie 21:50, 10 Cze 2007
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » DOMOWE SPOSOBY LECZENIA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin