Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna Zespół Ehlersa Danlosa
Forum dla osób z Zespołem Ehlersa Danlosa i ich przyjaciół.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Ciasta- wszystkie jakie znacie :)

 
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Ciasta- wszystkie jakie znacie :)
Autor Wiadomość
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post Ciasta- wszystkie jakie znacie :)
CIASTO ARCHITEKTA

Biszkopt jasny - składniki:

* 5 jaj
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny - składniki

* 4 jaja
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki
* 2 łyżki kakao
* 1łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkoptu ciemnego wymieszaną również z kakao). Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. W upieczonym i przestudzonym ciemnym biszkopcie wyciąć kółka od większego kieliszka.

Masa budyniowa - składniki:

* 1 litr mleka
* 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 1 łyżka kakao
* 2 kostki tłuszczu (masło + margaryna)
* 1/2 szklanki cukru


Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i odstawić do przestudzenia. Masło i margarynę utrzeć, dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.

Masa serowa - składniki:

* 50 dag serków homogenizowanych
* 2 galaretki czerwone
* puszka brzoskwiń


Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć połączyć z serkami.

Łączenie ciasta: Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami - do otworów wkładami pokrojone brzoskwinie - masa serowa - wykrojone kółka - masa jasna - przybranie polewą.


DELICJA

* mąka ziemniaczana 9 łyżek
* brzoskwinie w lekkim syropie 1 puszka
* mąka wrocławska 7 łyżek stołowych
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
* cukier waniliowy 1 torebka
* mąka pszenna 2 łyżki czubate
* kakao 2 łyżki
* cytryna 1 szt
* galaretka wiśniowa 2 szt
* galaretka brzoskwiniowa 2 szt
* jajka 7 szt
* mleko 0,5 L
* masło 200-250 g
* cukier 2 szklanki
* serek homogenizowany truskawkowy 350-400 g

Sposób przyrządzenia

BISZKOPT: jajka - 7 szt, cukier - 1 szklanka, mąka wrocławska - 7 łyżek stołowych, mąka ziemniaczana - 7 łyżek, proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

ubić pianę z białek, nadal ubijając dodawać porcjami cukier, następnie żółtka i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a drugą pozostawiamy jasną. Pieczemy osobno dwa biszkopty.

MASA BUDYNIOWA: mleko - 0,5 litra, cukier - 1 szklanka, cukier waniliowy - 1 torebka, mąka pszenna - 2 łyżki czubate, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, masło - 200-250 gram, kakao - 2 łyżki, cytryna - 1 szt

z podanych składników ugotować budyń(w pół szklanki mleka rozmieszać mąkę i wlać do gotujących się pozostałych składników).
Gdy budyń ostygnie połączyć go z utartym masłem.
Masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej sok z jednej cytryny.

MASA Z SERKÓW HOMO: serki homogenizowane truskawkowe - 350-400 gram, galaretka wiśniowa
galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, gdy ostygnie połączyć ją z serkami homo.

NA WIERZCH: brzoskwinie w lekkim syropie - 1 puszka, galaretka brzoskwiniowa - 2 szt

WARSTWY CIASTA:

1-jasny biszkopt.
2-masa kakaowa.
3-ciemny biszkopt w którym wcześniej wycinamy kieliszkiem dziury-jedna obok drugiej.
4-do dziur wkładamy plastry bananów (wcześniej skropione sokiem z cytryny).
5-zalewamy masą z serków homo.
6-układamy ciemne kółka.
7-masa cytrynowa.
8-pokrojone w kostkę brzoskwinie.
9-zalewamy wszystko galaretką brzoskwiniową.

Ciasto jest bardzo wysokie i należy je robić w wysokiej blaszce. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Pon 14:05, 11 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Pon 13:41, 11 Maj 2009 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
PTYSIE

* woda 2 szklanki
* mąka 1 szklanka
* jajka 4 szt
* śmietana do ubijania 2 szt
* białka 4 szt
* cukier 1/2 szklanki
* galaretka wiśniowa 1 szt
* margaryna 125 g


S[color=darkred]kładniki na ciasto:

1 szklanka wody
250 g margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka

W rondelku gotujemy wodę z margaryną, na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z jajkami (może być mikser ze spiralnymi końcówkami) bądź ucieramy.
[/color]
Wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy bądź kładziemy łyżką.

Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy. Nadziewamy ubitą kremówką lub masa piankową.

Masa różowa piankowa:

4 białka
pół szklanki cukru
opakowanie galaretki wiśniowej
szklanka wody
Białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, wstawiamy na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).

**METROWIEC W KRATKĘ**

* kakao 1-2 łyżki
* proszek do pieczenia 3 łyżeczki
* jajka 8 szt
* cukier 2 szkl
* mąka 3 szkl
* woda (ciepła) 16 łyżek
* olej 16 łyżek
* mleko 2 szklanki
* cukier 6 łyżek
* mąka 3 łyżki
* masło 1 kostka
* aromat waniliowy lub śmietankowy 1 szt

Sposób przyrządzenia

Żółtka ubić z cukrem do białości. Dolać wodę , olej i dalej ubijać ( dla ułatwienia: 16 łyżek to jest ok.180 ml ). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części : do jednej wsypać kakao , a do drugiej tyle samo mąki ( czyli 1-2 łyżki ) i wymieszać. Upiec oddzielne placki na dwóch jednakowych blaszkach ( 30x20 cm ) w temp. 180- 200'C ( ok. 35 min.). Dobrze wystudzone placki pokroić wzdłuż w paski o szerokości ok. 3 cm.

Krem :
2 szkl. mleka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 kostka masła
aromat waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo ( niekoniecznie ) kilka łyżek dżemu morelowego do przełożenia


Około 3/4 szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką ( żeby nie było grudek ). Resztę mleka zagotować z cukrem , a następnie dolać mleko z mąką. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje , wystudzić. Masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową oraz aromat. Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze soba na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować dżemem morelowym ( niekoniecznie ). Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Można sobie wcześniej poukładać na stole "na sucho" dwie oddzielne warstwy , a potem tylko posklejać je kremem. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.

Uwagi:
Zanim zaczniemy smarować paski ciasta , warto sobie wcześniej podzielić krem , żeby mieć pewność , ze nam go nie zabraknie. Z kolei nadmiar kremu możemy zużyć do wyrównania wierzchu Metrowca. A jeśli ktoś lubi ciasta z dużą ilością kremu albo woli pokroić placki na cieńsze paski , to proponuję zwiększyć porcję kremu: 3 szkl. mleka , 8 łyżek cukru , 4 łyżki mąki ; 1,5 kostki masła.


***CIASTO KOPCIUSZEK***
KOPCIUSZEK

* cukier waniliowy 1 opakowanie
* polewa czekoladowa 1 opakowanie
* galaretka wiśniowa 1 opakowanie
* masło lub Kasia 2 łyżki
* rum 0,75 szklanki
* herbatniki szkolne 3 opakowania
* cukier puder 1 łyżka
* śmietana 30% 500 ml
* masło 1 kostka
* cukier kryształ 4 łyżki
* mleko 0,5 L
* biszkopt z 6 jajek z dodatkiem 0,5 szkl. suchego maku upieczony w formie 25x35 cm 1 szt
* biszkopt z 6 jajek upieczony w formie 25x35 cm 1 szt
* budyń śmietankowy 1 opakowanie

Sposób przyrządzenia

Masa budyniowa:
Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Beacina dnia Pon 14:01, 11 Maj 2009, w całości zmieniany 2 razy
Pon 13:53, 11 Maj 2009 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post TIRAMISU
Składniki

* mocny napar kawy 450 ml
* cukier puder 20 dag
* gorzkie kakao w proszku 1 łyżka
* likier amaretto lub rum 50 ml
* biszkopciki podłużne 20 dag
* serek mascarpone 75 dag
* żółtko 6 szt

Sposób przyrządzenia

1. Żółtka wbij do rondelka i ustaw go w większym naczyniu z wrzątkiem. Całość podgrzewaj na małym ogniu, stopniowo dosypując połowę cukru i ubijając, aż powstanie gęsty, gładki krem.

2. Serek mascarpone zmiksuj z resztą cukru pudru, połącz z masą żółtkową. Smak masy serowej będzie bardziej delikatny, jeśli dodamy do niej sztywną pianę ubitą z 4-6 białek. Pamiętać, żeby mieszać bardzo ostrożnie, inaczej piana się porwie, krem straci puszystość.

3. Na dnie głębokiej prostokątnej blaszki (20x30cm) rozłóż ciasno 1/3 biszkopcików. Przykryj 1/3 kremu. Resztę ciastek skrop kawą (najlepiej zaparzonej w ekspresie) wymieszaną z amaretto lub rumem. Układaj na przemian warstwy biszkoptów i masy serowej, aż do wyczerpania składników. (ostatnią warstwą powinien być krem).

4. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej 4h ( a najlepiej na całą noc)do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao przez sitko. Ja jeszcze przed podaniem kroje na kawałki i dekoruje rurkami waflowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Pon 14:09, 11 Maj 2009 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin