Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna Zespół Ehlersa Danlosa
Forum dla osób z Zespołem Ehlersa Danlosa i ich przyjaciół.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
"JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO"-kącik dla kuchcikow.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
"JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO"-kącik dla kuchcikow.
Autor Wiadomość
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post "JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO"-kącik dla kuchcikow.
Zakladam ten temat na prośbę goldi,niech podzieli sie swoja wiedzą na temat gotowania szybkich ,niedrogich dań.


Post został pochwalony 0 razy
Sob 23:52, 26 Maj 2007 Zobacz profil autora
Gość







Post
No to zaczynamy gotowanie.

Kotleciki z kalafiora

Kalafior ugotować,rozgnieść,dodać surowe jajko,doprawić solą lub vegetą albo kucharkiem,pieprzu do smaku,dosypać troszkę bułki tartej(tyle żeby mozna było uformować kotleciki) i na patelnię z nimi.
Tak samo można zrobić z jajkam.Ugotowane rozgnieść-najlepiej tłuczkem z dziurkami do gniecenia ziemniaków albo widelcem.Doprawić,dodać surowe jajko,bułkę tartą ,uformowac placuszki i na patelnie.
Podawć do ziemniaków zamiast mięsa.Smacznego
Nie 9:33, 27 Maj 2007
Gość







Post
o!takich z kalafiora nie robilam,ale te z jajek buuu!zawsze mi sie rozlatywały na patelni i nie wiem dlaczego?Przypuszczam,ze i te z kalafiorka mogą sie tez rozlatywać :-(,poradz goldi cos na to,może ja zle proporcje daję?,a tu tez nic nie napisalas z ilu jajek i ile bułki tartej?dopisz mniej więćej żeby mi sie nie rozpadaly te kotleciki.
Nie 14:26, 27 Maj 2007
Aqua
Administrator
Administrator



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 206
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: opolskie
Płeć: Kobieta

Post
Golduś ja tez kiedyś robiłam te kotleciki z jajek i hi się rozlatywały. nie wiem
A tak w ogóle, to proponuję pisać przepisy dokładniej, ja tez cos może uszczyknę i wyróbuję dance tylko muszę mieć wytłumaczone łopatologicznie hi

Mój niezawodny sprawdzony przepis na biszkopta
(nie ma mozliwości zeby nie wyszedł) wykładam gorący prosto z piekarnika i nie ma prawa klapnąć Very Happy Oto on:

6 jajek
1 szklanka cukru (taka z Arcoroku)
1 szklanka mąki (mąkę mozna też obliczyć tak: wielkosc jajka i tyle mąki na jedno jajko, czyli ok 1 dużej łyzki)
1 łyżka (duza) octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka - oddzielić białka do miski, żółtka dać do półlitrowego kubka. Ubić na sztywno białka dodać cukier i dobrze zmiksować. Do żółtek w kubeczku dodać łyżkę octu i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie i dodać do białek lekko zmiksować i dodać mąkę. Wymieszać wszystko delikatnie i na blachę. Piec w 180' C ok 30-40 min Biszkopt jest dobry jak boki odchodzą Razz
SMACZNEGO!


Post został pochwalony 0 razy
Nie 18:12, 27 Maj 2007 Zobacz profil autora
Gość







Post
No nie wiem po czamu Wam się rozlatywały bo mnie zawsze wychodzą okiej Question Może za mało bułki dawałyście,ja to robie zawsze "pi razy drzwi"i zawsze mi wychodzą.
Nie 21:16, 27 Maj 2007
Gość







Post
A teraz przepis na cosik z podrobów,sprawdzony i chociaz ja nie lubie żołądków-robię to dla męża-to nie powiem dobre to jest.

Potrawka z żoładków
0.5 kg żołądków drobiowych
40 dkg pieczarek
3 pomidory bez skórki(zimowa porą kupuję 1 puszkę takich najtańszych)
2 duze cebule
przyprawa jarzynowa
pieprz
olej
łyżkę koncentratu pomidorowego
Żoładki umyć,włożyć do garnka,wlać 1 i 0,5 l wody,wsypać przyprawe jarzynową(vegetę lub kucharka).Ugotować zołądki,po czym wyjąć z wywaru,pokroić w paski.Pieczarki oczyścić,opłukać,pokroić w paski,udusić na łyżce oleju.W 0,5 szklanki wywaru z żoładków udusić pokrojoną w plastry cebulę.Dodać do cebuli pokrojone pomidory.Wszystkie składniki połaczyć,doprawić pieprzem,dodać koncentrat.Podawać na ryżu.
Nie 21:29, 27 Maj 2007
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
To ja pisalam,ze mi sie rozlatywały,ale nie wiem czemu wyszło mi ,ze ja "gość" jestem ,to sorki za to,moze nie bylam zalogowana,Biszkopt zawsze mi wychodzi,ale kruche ciacho?Aqua-ty robisz najlepsze-takie pulchniutkie,ze sie rozpływa w buzi :-),buuuu,jestem na diecie!!!
Teraz jade na "chłodnikach"-pycha!i jak chłodzą,może macie przepisy na letnie dania takie jak chłodniki/np.na jogurtach/z warzyw i owocow?To sie b.szybko robi.
Znalazlam jeden przepis w gazecie o cos takiego mi chodzi:

CHŁODNIK MALINOWY Z GRZANKAMI

130G malin,pół małego banana,50 ml soku z pomarańczy,2 łyżki jogurtu naturalnego ,1 łyżeczka cukru pudru/lub 2 słodziki/,kromka pieczywa tostowego.

Maliny opłukać,kilka odłożyć do dekoracji. Pozostale zmiksować z bananem.Jogurt i sok pomarańczowy oraz słodzik/cukier/,wymieszać i zmiksować z musem owocowym.Wstawic do lodowki na 2 godziny.Tost pokroić w kostkę i zrumienić.Zupę udekorować grzankami i listkami mięty oraz malinami.

SALATKA" PYCHOTKA"

Kilka liści sałaty,10-15g żóltego sera z ziolami,pół kalarepki,sól,sok z cytryny.

Sałate umyć,porwać na kawalki.Truskawki pokroić na cząstki,ser w kostkę/lub zetrzeć/,obraną kalarepę pokroic w słupki.Skladniki wymieszać,lekko posolić i skropić sokiem z cytryny,schłodzić.

KOTLETY Z GROCHU
200g grochu,po 100g ugotowanych ziemniaków i kielbasy,1 jajko,150g tartej bułki,50g cebuli,tłuszcz do smażenia,sól,pieprz i natka.

Ugotowany groch przetrzec przez sito.Ziemniaki i kielbasę plus przyrumieniona cebulę zemleć,dodać jajko,sól,pieprz i tyle tartej bułki,aby masa dala się formowac.Wymieszać,robić owalne kotlety,obtoczyć w bułce,smażyć na rumiano.Podawac na gorąco z surówką z kwaszonej kapusty.


Post został pochwalony 0 razy
Nie 21:56, 27 Maj 2007 Zobacz profil autora
Gość







Post
CHŁODNIK POMIDOROWY

2 szklanki soku pomidorowego
2 szklanki kefiru,jogurtu lub młodego zsiadłego mleka
zielony ogórek
2 jaja na twardo
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
cukier,pieprz,sól

Sok pomidorowy wymieszac, najlepiej w mikserze,z kefirem lub jogurtem.Posypać zieleniną.Doprawić solą,pieprzem i cukrem,dodać pokrojone w plasterki jaja oraz pokrojony w zapałkę ogórek.Odstawić na kwadrans do lodówki.Latem można chłodnik podawać z kostkami lodu.
Wto 12:39, 29 Maj 2007
Gość







Post
PLACEK Z OWOCAMI

Składniki :
25 dkg masła
25 dkg cukru
4 jajka
125 ml maślanki
25 dkg czarnych jagód (niekoniecznie)
¾ torebki proszku do pieczenia
puszka ( 850 ml ) brzoskwiń
40 dkg mąki
mąka i tłuszcz do przygotowania blachy

Przyrządzenie :
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem . Następnie , nie przerywając ucierania , wbijać po jednym jajku ( kiedy masa stanie się już jednolita , wbijać kolejne jajko ) . Wymieszać z maślanką . Dodać mąkę i proszek do pieczenia , wymieszać . Blachę wysmarować tłuszczem , oprószyć mąką lub bułką tartą . Na blasze rozsmarować ciasto . Osączyć brzoskwinie , ułożyć na cieście . Całość posypać jagodami . Blachę wstawić do piekarnika 200 stopni cencjusza . Piec ok. 40 minut .
Wto 12:57, 29 Maj 2007
Gość







Post
Jogurt cytrusowy pyszny dla walczących o linię Smile:

Składniki i ich ilość: 2 pomarańcze, 1 grejpfrut, 2 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania: Należy zmiksować jogurt i miód. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i grejpfruta. Pokroić 1 pomarańczę w drobną kostkę i wrzucić do jogurtu. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Opis ogólny: Źródło białka, witaminy C. Idealna alternatywa dla sztucznych jogurtów w czasie odchudzania. Niskokaloryczna, sycąca, orzeźwiająca przekąska. Polecam, można dodać inne ulubione owocki.
Wto 13:01, 29 Maj 2007
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
G O F R Y f r a n c u s k i e

1/2kg mąki,szklanka mleka,2,5 dkg świezych drożdży,1/2 kostki masła,2-3 łyżki cukru pudru,1,5 torebki cukru waniliowego,2 jajka,odrobina soli.

Wymieszac mąkę sól i cukier waniliowy,na środek wlać drożdże ,rozrobione w niewielkiej ilosci cipłego mleka.Dodać ubite z cukrem jaja i masło stopione z mlekiem.Dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Formowac w małe kulki,wkładac do maszynki gofrowej i smażyć.Podawac z cukrem,konfiturami,owocami lub bita smietaną.


Post został pochwalony 0 razy
Śro 10:57, 30 Maj 2007 Zobacz profil autora
witchpati
Vip
Vip



Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WROCŁAW

Post
A my mamy swoje ulubione danie które tylko mąz potrafi zrobic bo mnie nie wychodzi. Krokiety z parówką i serem Robimy normalne nalesniki.Potrzebne sa parówki cieńkie i serek żółty (najlepiejgouda)jajko i bułka tarta Parówki kroimy wzdłuż a serek na paski o grubości pół centymetra.Na srodku nalesnika kładziemy parówke i pare pasków sera.Zwijamy w krokieta ,moczymy w rozbełtanym jajku ,obtaczamy w bułce tartej i smazymy. Mój synek potrafi wtrąbic takie cztery.


Post został pochwalony 0 razy
Czw 13:10, 31 Maj 2007 Zobacz profil autora
Beacina
MODERATOR
MODERATOR



Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 969
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

Post
Chyba cos podobnego jadlam u sąsiadki kiedys Question -dzieci za tym przepadaja Very Happy i nie tylko dzieci. Dzieki za przepis-napewno zrobie cos takiego.
OWSIANE CIASTKA Z ZRODZYNKAMI/lub bakaliami/
150g masla,1/3szklanki cukru,cukier waniliowy/lub zapach/,160g platkow owsianych,jajko,sztypta proszku do pieczenia,50g rodzynek/bakalii/,tluszcz do wysmarowania blachy.
Platki owsiane podprazyc na suchej patelni,pokruszyc wałkiem na stolnicy.Masło rozpuścic w rondelku.Dodac cukier i cukier waniliowy/zapach/.Trzymac na ogniu az wszystko sie połączy.Odstawic.Dołożyc platki,jajko,proszek do pieczenia,rodzynki opłukane i odsączone.Wymieszać.Formowac ciasteczka,ukladac wprost na wysmarowana tłuszczem /wyłozona papierem do pieczenia/blachę.Wstawic do piekarnika ,rozgrzanego do 180 stopni C.Piec 20-25 minut.
Do ciasteczek mozna dodac wiorki kokosowe/pół na pół z platkami owsianymi/lub orzechy włoskie,grubo posiekane.Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pudelku,metalowym lub plastikowym.Będą długo świeże.


Post został pochwalony 0 razy
Czw 15:15, 31 Maj 2007 Zobacz profil autora
Młoda
Maszyna do pisania
Maszyna do pisania



Dołączył: 22 Maj 2007
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolanka

Post
SALATKA Z FETĄ

Skladniki:250g sera feta,300g pomidorkow koktajlowych,1 ogórek,2-3 dymki,1 duży pęczek bazylii,sok z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,2 ząbki czosnku,sól i pieprz.

Przygotowanie:Do miski włożyć pokrojone w kostkę -fetę,połowki pomidrkow,pokrojony na plasterki ogórek oraz pokrojona na talarki ,oczyszczoną dymkę.Listki bazylii oderwać z gałązek,posypać salatkę.Skropić sokiem cytrynowym,wymieszanym z oliwą,roztartym z solą czosnkiem i pieprzem.Lekko wymieszać i od razu podawać,aby bazylia nie zwiędła.
/zamiast bazylii mozna dodac innna zieleninę wg.uznania/


Post został pochwalony 0 razy
Śro 9:07, 06 Cze 2007 Zobacz profil autora
witchpati
Vip
Vip



Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WROCŁAW

Post
CIACHO BEZ TŁUSZCZU

4JAJKA ,SZKLANKA MĄKI ,SZKLANKA CUKRU ,CUKIER WANILIOWY LUB OLEJEK , 3 ŁADNE JABŁKA , SZCZYPTA SOLI

Z białek ubic piane ,dodac sól .Żółtka ,make ,cukier i olejek (cukier waniliowy) wymieszac.Pokrojone jabłka ułozyc w tortownicy ,wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką ,na to wylac ciasto. Piec ok. 30-35min. w temp. 200 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Śro 18:38, 06 Cze 2007 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Zespół Ehlersa Danlosa Strona Główna » KĄCIK KULINARNY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin